Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Marginale kostprijsfunctie

Beste

Voor mijn examen heb ik een onderdeel financiële algebra te doen. Dit is een voorbeeldoefening maar ik geraak er niet uit.

Bepaal de kostenfunctie K(q) als de marginalekostpr M(q) en de aste kosten K(nul) gegeven zijn:

m(q)=0.15q^2-30q+20
K(nul)= 1200

Arno
3de graad ASO - zaterdag 9 juni 2007

Antwoord

Wat de econoom 'marginale kosten' noemt, dat noemt de wiskundige 'afgeleide functie'.
De functie M is dus de afgeleide functie van de functie K.
Dan krijg je K door als het ware achterstevoren te differentiëren en dat heet dan integreren.
je krijgt: K = 0,05q3 - 15q2 + 20q + c waarbij c een willekeurig getal mag zijn.
Maar omdat K(0) = 1200, wordt c vastgelegd door in deze functie voor q de waarde 0 in te vullen en de uitkomst 1200 te laten worden.

MBL

MBL
zaterdag 9 juni 2007

©2001-2024 WisFaq