Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand van de snijpunten van een raaklijn en een cirkel

Hoi ik heb een vraaje,

De rechte a met a: x-y+m=0 snijdt de cirkel c(O,r) met vergelijking x2+y2=25 in A en B.

Bereken m als je weet dat |AB| = √2

Ik heb al gevonden:

We zetten de 2 vergelijkingen in een stelsel dus we krijgen.

S:x2+y2=25
y=x+m

$\Rightarrow$ x2+(x+m)2-25=0

$\Rightarrow$ 2x2+2mx+m2-25=0

2 Oplossingen: (-2m±√-4m2+200 )/4

Maar wat moet je nu doen? Ik gok dat het iets te maken heeft met de afstandsformule al weet ik niet welke twee coördinaten je hiervoor moet gebruiken je hebt immers telkens de x coördinaat van A en B maar niet de y coördinaat. Kan er iemand mij helpen?

Alvast bedankt!

Kevin
2de graad ASO - zaterdag 2 juni 2007

Antwoord

Beste Kevin,

Je bent goed op weg! Je hebt nu twee oplossingen voor de x-coördinaat, maar de bijbehorende y-coördinaten heb je ook.
Er geldt immers: y = x+m, gewoon m bijtellen om y te krijgen dus. Dan heb je twee punten P = (a,b) en Q = (c,d), de afstand d ertussen is:

d(P,Q) = √((a-c)2+(b-d)2)

Stel die afstand gelijk aan √2 en je vindt twee oplossingen voor m.

mvg,
Tom

td
zaterdag 2 juni 2007

©2001-2024 WisFaq