\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 15041 Re: Re: Re: Primitieve van 1/cos(x) Je zegt: een goed bruikbare substitutie is t=bgtan (x/2)maar hoe werk je dan die integraal verder uit, want ik kom er niet! M Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 juni 2007 Antwoord Beste Mattis,De voorgestelde substitutie was t = tan(x/2).Dan is: cos(x) = (1-t2)/(1+t2) en dx = 2dt/(1+t2).Hierdoor gaat de integraal over in:Nu kan je de noemer ontbinden in (1-t)(1+t) en splitsen in partiële breuken. Dan kan je direct integreren en terug t = tan(x/2) erin voegen.Je kan die substitutie die nu een beetje "uit de lucht" komt gevallen, vermijden door dit trucje:Waarbij in de laatste stap de voordehandliggende substitutie y = sin(x) werd toegepast. Dan opnieuw splitsen enz.Je kan ook hier een kijkje nemen: Re: 2de moeilijke integraal berekenen.mvg,Tom td zaterdag 2 juni 2007 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Je zegt: een goed bruikbare substitutie is t=bgtan (x/2)maar hoe werk je dan die integraal verder uit, want ik kom er niet! M Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 juni 2007
M Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 2 juni 2007
Beste Mattis,De voorgestelde substitutie was t = tan(x/2).Dan is: cos(x) = (1-t2)/(1+t2) en dx = 2dt/(1+t2).Hierdoor gaat de integraal over in:Nu kan je de noemer ontbinden in (1-t)(1+t) en splitsen in partiële breuken. Dan kan je direct integreren en terug t = tan(x/2) erin voegen.Je kan die substitutie die nu een beetje "uit de lucht" komt gevallen, vermijden door dit trucje:Waarbij in de laatste stap de voordehandliggende substitutie y = sin(x) werd toegepast. Dan opnieuw splitsen enz.Je kan ook hier een kijkje nemen: Re: 2de moeilijke integraal berekenen.mvg,Tom td zaterdag 2 juni 2007
td zaterdag 2 juni 2007
©2001-2024 WisFaq