Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51063 

Re: Re: Hoe kun je de formule van een parabool vinden?

Bedankt, maar tot deze uitkomst ben ik zelf ook gekomen. Deze formule heeft 2 snijpunten met de x-as, en dat is dus niet de bedoeling (zie mijn oorspronkelijke vraag. Stel een kwart van een cirkel voor, waarvan de vertikale straal 27,1 cm bedraagt en de horizontale straal 20,7 cm. Geprojecteerd op een assenstelsel bedraagt het snijpunt met de x-as, dat overigens ook de top is: (20,7-0)en het snijpunt met de y-as: (0-27,1). Het enige andere mij bekende coordinaat op de vloeiende lijn tussen deze twee punten is:(6,57-8,60). Hoe kom ik nu tot de formule voor deze lijn, zodat ik bij het maken van een mal (waarin vuurvast beton wordt gestort)deze lijn exact kan meten. Alvast bedankt, Stergios

Stergi
Ouder - donderdag 31 mei 2007

Antwoord

Het is dus geen paraboool! Bij 3 gegeven punten (niet op één lijn) ligt de parabool vast dus veel keus is er dan niet. Tenzij de parabool 'op z'n kant' ligt als het ware... maar dat lost niet veel op omdat je dan twee snijpunten op de y-as krijgt.

Het is dus geen parabool dat is duidelijk, dus houdt het op. Er zijn natuurlijk wel allerlei andere krommen...

Met q51109img1.gif en

a = 27.1
b = -1.3091787
c = 0.15559734
d = 0.0029824375

krijg je:

q51109img2.gif

Dat past mooi, vind ik, maar of dat de bedoeling is? Kijk maar... we horen 't wel weer...

WvR
vrijdag 1 juni 2007

©2001-2024 WisFaq