Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking, Bernoulli

Ik moet een pose maken over Bernoulli en verder ingaan op het wetenschappelijke werk van hem. Ik weet dus dat hij samen met iemand anders de grondlegger is van de theorie van de Differentiaalvergelijking. Maar wat is Differentiaalvergelijking nou precies, wiki geeft een beetje een vage omschrijving vind ik zelf. Wat is het?

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 31 mei 2007

Antwoord

Dag Pieter,

Laat ik maar eens een heel eenvoudige differentiaalvergelijking opschrijven:
f '(x)=f(x).
Je kunt gemakkelijk inzien dat bijvoorbeeld de functie f(x)=ex de eigenschap heeft dat f '(x)=f(x). We noemen f(x)=ex dan een oplossing van deze differentiaalvergelijking.
Maar ook f(x)=2*ex is een oplossing!
En ook f(x)=1000*ex
Eigenlijk geldt voor de hele familie van functies f(x)=c*ex dat f '(x)=f(x).
Wat vereenvoudigd weergegeven: een differentiaalvergelijking legt een verband tussen een functie en diens afgeleide (en/of) hogere afgeleiden.
In het algemeen voldoet een hele familie van functies aan dat verband.

Er bestaan ook andere notaties om differentiaalvergelijkingen weer te geven.
Bijvoorbeeld de differentiaalvergelijking f '(x)=f(x) kan ook weergegeven worden door: dy/dx=y.

Misschien wordt het stukje in Wikipedia nu wat beter leesbaar?



hk
vrijdag 1 juni 2007

 Re: Differentiaalvergelijking, Bernoulli 

©2001-2025 WisFaq