Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel heterostellen

Op hoeveel manieren kunnen we een 4 heteroparen vormen uit 5 mannen en 6 vrouwen?

en het antwoord moet zijn ; 1800

ik dacht 5 boven 2 x 6 boven 2 maar dat is 150... ?

Stefan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 31 mei 2007

Antwoord

Kies eerst 4 mannen uit de groep van 5. Dat geeft '5 boven 4' = 5 keuzemogelijkheden.
Kies daarna 4 vrouwen uit de groep van 6 hetgeen '6 boven 2' = 15 keuzemogelijkheden geeft.
Op zich levert dit al 5 x 15 = 75 mogelijkheden.
Denk je nu de 4 mannen tegenover de 4 vrouwen geplaatst. De 4 mannen kun je op 4! = 24 manieren rangschikken en als ze dan een paar vormen met de vrouw waar ze tegenover staan, dan kom je aan 75 x 24 = 1800 stelletjes.
Verbazend veel, eigenlijk.

MBL

MBL
donderdag 31 mei 2007

©2001-2024 WisFaq