Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Water loodrecht op een sluisdeur

Hallo allemaal, hier zijn we weer. Na een goed weekend weer vol goede moed aan wiskunde begonnen. nu stuit ik op het volgende probleem:

Door een geheel onder water gelegen rechthoekige opening in een sluisdeur, 3 m breed en 2 m hoog, stroomt water met een snelheid van 6 km/uur in de richting loodrecht op de sluis¬deur. De opening kan in twee minuten worden gesloten door twee vanaf de zijkanten horizontaal beweeg¬bare schuiven, die met gelijke eenparige snelheid naar elkaar toebewegen. Hoeveel water passeert de opening nog in de tijd dat de schuiven gesloten worden?

Ik heb er deze berekening aan vastgeknoopt:

Doorgestroom volume= v·a·delta t

v= snelheid
a= oppervlakte
t= is de tijd

voor de snelheid schrijven we 100 meter/min (6km/uur)
voor de oppervlakte schrijven we 2·(3-1,5·t) de deuren hebben immers in 2 min 3 meter overbrugd.

vervolgens kom ik dan tot deze conclusie:

Doorgestroomd volume= ò100·2·(3-1,5·t) dt

zou ik zeggen, werken we dit uit dan kom ik op:

100·2·(1,52-0,75t2) hier komt alleen niet het juiste antwoord uit. Waar gaat het mis?..

Ik heb hier veel moeite mee....

alvast bedankt! Ook voor jullie snelle reactie, great ga zo door!

gr
Edwin

edwin
Student hbo - donderdag 31 mei 2007

Antwoord

100·2·(1,5·22-0,75·22) maar verder lijkt het toch echt te kloppen. Groet. Oscar

os
vrijdag 1 juni 2007

©2001-2024 WisFaq