Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raakpunt bereken

Het volgende moet ik doen:
f(x) = xe^(-x3)

Vanuit punt A(-1,0), zijn er 2 lijnen die de grafiek f raken. Nu moet ik de raakpunten bereken.


Het volgende had ik o.a. geprobeerd:
f'(x) = e^(-x3) - 3x3e^(-x3)

f(x) = ax + b

a = f'(x)
b = a * 1

f(x) = f'(x) x + f'(x)
xe^(-x3) = (e^(-x3) - 3x3e^(-x3))x + (e^(-x3) - 3x3e^(-x3))
xe^(-x3) = xe^(-x3) - 3x4e^(-x3) + e^(-x3) - 3x3e^(-x3)
x = x - 3x4 + 1 - 3x3
0 = -3x4 + 1 - 3x3
0 = -x4 + 1/3 - x3
0 = x4 + x3 - 1/3

Met de laatste formule: 1/3 = x4 + x3, kom ik op de 2 goede antwoorden namelijk: X = -1.195 of X = 0.594

Maar hoe kan ik deze 2 mogelijke X-en bereken, want blijkbaar kan: 1/3 = x4 + x3, niet eenvoudig worden berekent/opgelost. Dus hoe kun je het anders oplossen, waardoor je het wel echt kunt berekenen.


Alvast bedankt voor het reageren


Regards
Wilco.

Wilco
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 28 mei 2007

Antwoord

Je vergelijking is in orde en er is een formule voor de oplossingen van de algemene vierdegraadsvergelijking maar die vergt wat werk (zie de link naar Wikipedia hieronder). In dit geval is denk ik gebruik van benaderingen via een rekenmachientje de beste oplossing.

Zie Vierdegraadsvergelijking op Wikipedia

kphart
dinsdag 29 mei 2007

©2001-2025 WisFaq