Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Hallo,kan iemand mij helpen met het oplossen van deze goniometrische vergelijking met twee onbekenden.
Ik weet de antwoorden wel maar weet niet hoe men het bereikt heeft,Alvast bedankt.

antw. a=54.6 en b=38.6

a(sin30°)-b(cos45°)=0
a(cos30°)-b(sin45°)-20=0

Avci
Overige TSO-BSO - maandag 28 mei 2007

Antwoord

Het ziet eruit als een goniometrische vergelijking maar is het niet:
Als je de bekende getalswaarden van sin(30°), cos(30°), sin(45°) en cos(45°) invult krijg je dit:
1/2a-1/2Ö(2)b=0
1/2Ö(3)a-1/2Ö(2)b-20=0
en dat is gewoon een stelsel in a en b.

Aftrekken van beide vergelijkingen levert:
(1/2-1/2Ö3)a+20=0, en daaruit kun je a oplossen.
Daarna kun je b vinden door in een van beide vergelijkingen de gevonden waarde van a in te vullen.

hk
maandag 28 mei 2007

©2001-2024 WisFaq