Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33360 

Re: Re: Steekproef (tweezijdige toets)

Hai

Ik ben ook de bionomiale tweezijdige toets aan het leren maar ik snap de uitleg van manier 2 niet helemaal.

Je zou dus de aantallen moeten berekenen waarmee de toets significant moet zijn...of klopt dat niet?

Maar om die waarden te berekenen gebruik je dus de z-waarde?
Moet je dan 5% door 2 delen en 1-2,5% doen? dan kom je dus op 0,975. Dan kijk je op het papier met de z-waarden en dan rkijg je 1,96. Komen jullie zo aan die 1,96?

Dan krijg je die ingewikkelde formule...is er geen andere mannier om die 2 getallen uit te rekenen? Ik dacht dat er ook een andere manier met de z-waarde was om die getallen uit te rekenen.

Ik heb een casio grafische rekenmachine en ik dacht dat je daarmee, via de Inverse Normal functie ook de z-waarde kon berekenen? Zijn jullie bekend met deze rekenmachine?

Nogmaals: is er een andere manier om die 2 onbekende getallen te berekenen?

Ik heb nog een vraag die jullie misschien zouden kunnen beantwoorden..

Je werpt 100 keer met een stuiver waarvan je wilt onderzoeken of het een zuivere munt is. Kies als significantieniveau 5%. Bij welke aantallen kop besluit je dat de ztuiver geen zuivere munt is?

Ik zou dus niet weten hoe ik aan die getallen moet komen!

bedankt alvast! Alexander

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 mei 2007

Antwoord

Je zou dus de aantallen moeten berekenen waarmee de toets significant moet zijn...of klopt dat niet?
Dat kan en dat gebeurt op de middelbare school ook wel maar beter is het om met fracties te werken. Daarom heb ik dat hierboven gedaan. Je voorbeeld zal ik echter in aantallen berekenen.

Moet je dan 5% door 2 delen en 1-2,5% doen? dan kom je dus op 0,975. Dan kijk je op het papier met de z-waarden en dan rkijg je 1,96. Komen jullie zo aan die 1,96?
De toets is tweezijdig met een onbetrouwbaarheid van 5%. Dat betekent 2,5% in de staarten. De z waarde zoek je op bij cumulatief 0,975 (=2,5% rechts).

Ik heb een casio grafische rekenmachine en ik dacht dat je daarmee, via de Inverse Normal functie ook de z-waarde kon berekenen? Zijn jullie bekend met deze rekenmachine?
Inverse Normal met waarden 0|1|0,975 wellicht?

Zuiver betekent een verwacht aantal van 50 keer kop.
marge (binomiaal) = ±zÖ(n·p·(1-p))=±1,96·Ö(0,5·0,5·100)=±9,8
Dus 40 kop en minder ofwel 60 kop en meer geven de conclusie dat de munt niet zuiver is.
Het bovenstaande voorbeeld is overigens uitgewerkt zonder continuiteitscorrectie. Waarschijnlijk wordt ook niet van je verwacht dat je die toepast.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 31 mei 2007

©2001-2024 WisFaq