Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Effectgrootte eta kwadraat

In een onderzoek naar de vraag of een training een positief effect had op succes (hogere scores) werd een getrainde groep vergeleken met een ongetrainde groep. De resultaten staan hieronder:

wel Training: N = 69, Mean = 2,4783, Standaard deviatie = 1.1062, Standard error mean = 0,1332.
geen Training: N = 81, Mean = 2,7778, SD = 0,9354, SE mean = 0,1039.

Hoe kun je met alleen deze gegevens de effectgrootte eta2 uitrekenen? Ik hoop het horen, ik kom er zelf echt niet uit.

Groetjes Judith

Judith
Student universiteit - donderdag 24 mei 2007

Antwoord

Beste Judith,

Ik kende de term effectgrootte niet. Maar met wat googelen vond ik een definitie: de effectgrootte is het verschil tussen de gemiddelden gedeeld door de standaardafwijking binnen de populaties. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. De standaardafwijking geeft immers een idee hoeveel effect alle andere invloeden hebben terwijl het verschil tussen de gemiddelden het effect van jouw interventie berschrijft.

In ieder geval betekent dit dat je de SD moet gebruiken en niet de SE. De laatste geeft aan hoe nauwkeurig je je gemiddelde gemeten hebt. Als je veel metingen doet wordt je SE alsmaar kleiner. Maar het effect wordt daardoor niet groter. De SD hangt niet af van het aantal metingen. Hij wordt alleen steeds nauwkeuriger.

Blijft er nog één probleem over. Je moet delen door de SD binnen je populatie. Maar je hebt natuurlijk voor beide populaties een SD. Ze verschillen wel niet veel. Maar toch. Misschien kun je daar zelf een oplossing voor vinden.

Groet. Oscar

os
zaterdag 26 mei 2007

©2001-2024 WisFaq