\require{AMSmath} Bereken de omtrek van rechthoekige driehoek In een rechthoekige driehoek is de schuine zijde 25 cm en de hoogte op de schuine zijde is 12 cm bereken de omtrek. bedankt. lana 2de graad ASO - vrijdag 1 november 2002 Antwoord Je krijgt uiteindelijk inderdaad een vierkantsvergelijking. Noem de rechthoekszijden even a en b. We leiden nu twee verbanden af tussen a en b. 1) De oppervlakte van de driehoek is: ½·a·b = ½·25·12 = 150. Hieruit volgt: b = 300/a. 2) De stelling van Pythagoras levert: a2 + b2 = 252 = 625. Je vult het resultaat van 1) in bij 2). Vermenigvuldig dan alles met a2, zodat je vindt: a4 - 625a2 + 90000 = 0, ofwel (a2)2 - 625a2 + 90000 = 0 . Deze vierkantsvergelijking met variabele a2 kun je vast wel oplossen, en als je a weet, kun je natuurlijk ook b vinden en de gevraagde omtrek. jr vrijdag 1 november 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
In een rechthoekige driehoek is de schuine zijde 25 cm en de hoogte op de schuine zijde is 12 cm bereken de omtrek. bedankt. lana 2de graad ASO - vrijdag 1 november 2002
lana 2de graad ASO - vrijdag 1 november 2002
Je krijgt uiteindelijk inderdaad een vierkantsvergelijking. Noem de rechthoekszijden even a en b. We leiden nu twee verbanden af tussen a en b. 1) De oppervlakte van de driehoek is: ½·a·b = ½·25·12 = 150. Hieruit volgt: b = 300/a. 2) De stelling van Pythagoras levert: a2 + b2 = 252 = 625. Je vult het resultaat van 1) in bij 2). Vermenigvuldig dan alles met a2, zodat je vindt: a4 - 625a2 + 90000 = 0, ofwel (a2)2 - 625a2 + 90000 = 0 . Deze vierkantsvergelijking met variabele a2 kun je vast wel oplossen, en als je a weet, kun je natuurlijk ook b vinden en de gevraagde omtrek. jr vrijdag 1 november 2002
jr vrijdag 1 november 2002
©2001-2024 WisFaq