Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelbaarheid: n en 2n+1 zijn onderling ondeelbaar

Hallo,

ik moet bewijzen dat n en 2n+1 onderling ondeelbaar zijn. Dit probeer ik aan de hand van de stelling van Bezout, maar ik kom er niet. M.v.g

kristo
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 22 mei 2007

Antwoord

Ik neem aan dat het de bedoeling is te bewijzen dat ggd(2n+1,n)=1.
Er geldt:
als ab dan ggd(a,b)=ggd(a-b,b).
Bovendien ggd(a,b)=ggd(b,a).
Dus ggd(2n+1,n)=ggd(n+1,n)=ggd(1,n)=ggd(n,1).
De grootste gemene deler van n en 1 is 1, dus ggd(2n+1,n)=1.

hk
woensdag 23 mei 2007

©2001-2024 WisFaq