Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De waarde van p bepalen geen oplossing

Hallo,

Kunnen jullie mij helpen met de volgende opdracht?

Bepaal de waarde(n) van p waarvoor de vergelijking px2+3x-20=0 geen oplossing heeft.

Ik had dus zelf bedacht dat als de formule de vergelijking geen oplossing heeft, dan moet D kleiner zijn dan 0. Klopt dit?

D=Ö(b2-4ac)
en hierbij weet je alle gegeven behalve a.
= Ö32-4x?x-20 moet kleiner zijn dan 0.

Is dit juist en hoe maak ik het vervolgens af?

mirjam
Student hbo - maandag 21 mei 2007

Antwoord

Dat klopt... alleen D=b2-4ac, zonder wortel. Als D0 zou je bij de abc-formule een wortel krijgen van een negatief getal en dat willen we niet, vandaar.

D=32-4·p·-20=9+80p

En dan verder met:
9+80p0
80p-9
p-9/80

WvR
maandag 21 mei 2007

©2001-2024 WisFaq