Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toetsen van een steekproef

Hoe moet ik dit uitrekenen? ik kom er niet uit.

Een fabrikant van frisdranken beweert dat 20% van de bevolking zijn merk drinkt.
Hij gaat dit m.b.v. een steekproef toetsen. Deze steekproef van 225 levert 52 personen op die het merk drinken.

Nu is de vraag:
Bepaal met een onbetrouwbaarheid van 5% of de fabrikant gelijk zou kunnen hebben.

Mandy
Student hbo - maandag 21 mei 2007

Antwoord

Tja, je vermeldt niet wat precies de bedoeling is...... met of zonder continuiteitscorrectie, met aantallen of fracties.
Ik zou tweezijdig toetsen met fracties H0:p=0,20
Marge bij deze toets is ±Ö(p·(1-p)/n)= ±1,96·Ö((0,2·0,8)/225) = ±0,052
Grenzen van het kritiek gebied bij deze toets zijn (links) 0,2-0,052=0,148 en (rechts) 0,2+0,052=0,252
Toetsingsgrootheid uit de steekproef=52/225=0,231 ligt niet in het kritiek gebied zodat de fabrikant gelijk kan hebben.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 31 mei 2007

©2001-2024 WisFaq