\require{AMSmath} Extreme waarden Hoi Wiskundige,Ik had een vraagje? Ik heb wat rond gekeken op jullie site maar ben er nog steeds niet achter?Hoe kan ik de extreme waarde van f(x) = x – 10 + 9/x bereken?Ik denk dat de extreme waardes rond y=5,1 en y= -16,0 moeten liggen dit vermoed ik door een plot op mijn GR. Maar hoe kan ik dit algebraïsch bereken?Groeten werten Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 mei 2007 Antwoord f(x)=x-10+9/x heeft een relatief minimum bij x=3 en een relatief maximum bij x=-3. Dat kan handig met de afgeleide:f'(x)=1-9/x2Neem f'(x)=0 enz.Zie Differentiëren.Zodat:Rel. maximum is f(-3)=-16Rel. minimum is f(3)=-4 WvR maandag 21 mei 2007 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoi Wiskundige,Ik had een vraagje? Ik heb wat rond gekeken op jullie site maar ben er nog steeds niet achter?Hoe kan ik de extreme waarde van f(x) = x – 10 + 9/x bereken?Ik denk dat de extreme waardes rond y=5,1 en y= -16,0 moeten liggen dit vermoed ik door een plot op mijn GR. Maar hoe kan ik dit algebraïsch bereken?Groeten werten Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 mei 2007
werten Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 mei 2007
f(x)=x-10+9/x heeft een relatief minimum bij x=3 en een relatief maximum bij x=-3. Dat kan handig met de afgeleide:f'(x)=1-9/x2Neem f'(x)=0 enz.Zie Differentiëren.Zodat:Rel. maximum is f(-3)=-16Rel. minimum is f(3)=-4 WvR maandag 21 mei 2007
WvR maandag 21 mei 2007
©2001-2024 WisFaq