Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50867 

Re: Re: Getalstelsels

Ik heb het met het getal 41 gedaan, klopt dit ?
34 = 81 1 x 34 = 81 40 te veel
33 = 27 -1 x 33 = -27 13 te veel
32 = 9 -1 x 32 = -9 4 te veel
31 = 3 -1 x 31 = -3 1 te veel
30 = 1 -1 x 30 = -1 klaar

Het decimale getal 41 is dus 1 -1 -1 -1 -1 in het negatief 3-tallig (ternair) stelsel.

Patric
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 mei 2007

Antwoord

Beste Patrick,

Ik moest even wennen aan de notatie. Maar dit is prima! Schrijf wel s.v.p. 3^4 = 81 als je de superscript niet kan vinden / en = als je geen beter pijltje kunt vinden.).

Een opmerking. Je bent nu begonnen met de eerste macht die groter was dan 41. Hoe wist je dat dat klopte? Het kan ook zijn dat je moet beginnen met een (de hoogste macht die lager is):
33 = 27 ® 1x33= 27 ® 14 te weinig
32 = 9 ® 1x32= 9 ® 5 nog te weinig
31 = 3 ® 1x31 = 3 ® nog 2 te weinig
30 = 1 ® 1x30 = 1 ® nog steeds 1 te weinig.
Aangezien je nu niet meer verder kunt weet je dat het met 33 niet lukt en dat je dus met 34 moet beginnen. Eén van de twee geeft altijd een goed antwoord.

Mooi om te zien: 40 = +1 +1 +1 +1
het volgende getal is: 41 = +1 -1 -1 -1 -1

Groet. Oscar

os
zondag 20 mei 2007

©2001-2025 WisFaq