Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefening ivm hypothesetoetsen

Geachte,

Kan U helpen bij het oplossen van deze oefening. Het oplossen van oefeningen voor enkele steekproeven lukt maar voor deze heb ik momenteel geen idee hoe ik moet starten.
Kan ik elders op het internet nog gelijkaardige voorbeelden of goed voorgestelde theorie over deze methodes vinden.

Met dank voor uw hulp.

Gerard Claes

Oefening:

Bij de productie van nagels is de dikte een van groot belang. De twee machine die gebruikt worden, worden regelmatig onderzocht. Van beide machines wordt verondersteld dat ze nagels produceren met een N-verdeelde dikte. Steekproeven leidden tot.

Machine A : n=30 X[A] = 998 Sa=6

Machie B : m=30 X[B] = 1001 Sb=9

A) Toets Ho : mA =1000 versus Ha:ma1000

B) Toets Ho : mB = 1000 versus Ha :mB1000

C) Toets Ho : mA =mB versus Ha : mAmB

D) Toets Ho : sA=5 versus Ha : sA 5

E) toets Ho : sB=5 versus Ha: sB 5

F) Toets Ho : sA=sB versus Ha: sA¹sB

( telkens a = 10%)

Claes
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 18 mei 2007

Antwoord

Het is een oefening en om dat te kunnen oplossen moet je eerst inzicht hebben in de mogelijke statistische toetsen. Dan heeft het weinig zin om hier 6 opgaven maar eens uit te werken. Daar leer jij niet zoveel van. Inzicht krijg je door boeken te raadplegen en opgaven te bekijken.
Het toetsenboek van Theo Verhallen kan ik hiervoor aanbevelen.
Tja en dan heb je nodig een t-toets, een Students verschiltoets, een chi-kwadraattoets en een f-toets. Als je wat geprobeerd hebt mag je die oplossing best een keer hier laten bekijken.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 18 mei 2007

©2001-2024 WisFaq