Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Interpolatiepolynomen van Lagrange

Waar komen de interpolatiepolynomen van Lagrange vandaan, hoe kan ik die zelf afleiden (zit op HBO-niveau dus moet ik kunnen afleiden. Ik heb geprobeerd om het met matrix-rekenen voor een stelsel vergelijkingen te doen maar dan raak ik de draad kwijt, hebben jullie het antwoord?

Lucie
Student hbo - donderdag 31 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Achtergrond: LagrangeInterpolatingPolynomial.html.

Bij het 'afleiden', moet je enkel rederenen en geen afgeleiden berekenen.

Met de notatie van de aangehaalde site:
elke veelterm Pj(x) is zo geconstrueerd dat Pj(xj)=1 en Pj(xi)=0 voor i¹j.

Daarmee is P(xj)=1.yj voor elke j (1..n).

Verder moet je het niet gaan zoeken...

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 31 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq