Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn indien gegeven punt de oorsprong is

Bereken de vergelijking van de rechten t1 en t2 gaande door de oorsprong O(0,0) en rakend aan de grafiek van de functie y = (x+2)2-3

Ik heb gewoon eerst de afgeleide berekend y=2x+4. Maar wat moet ik dan doen als ik alleen nog gegeven heb dat de functies door de oorsprong moeten? Of is er maar één zo'n functie mogelijk?

Alvast bedankt!

Nick
3de graad ASO - woensdag 16 mei 2007

Antwoord

Raaklijnen doen wel snel denken aan de afgeleide, maar je moet je wel blijven realiseren wat een raaklijn is! Bij zo'n parabool is een raaklijn een lijn die precies één punt gemeenschappelijk heeft met de functie. In dit geval zou ik dat dan zo oplossen:

De raaklijn(en) door O(0,0) zijn van de vorm y=ax. Deze lijn ga ik snijden met f. En daar mag maar één oplossing uitkomen.

Dus:
(x+2)2-3=ax
x2+4x+1=ax
x2+(4-a)x+1=0

...en dat is een tweedegraadsvergelijking... en wanneer heeft zo'n vergelijking precies één oplossing?

...

Precies!

WvR
woensdag 16 mei 2007

©2001-2024 WisFaq