Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van formule

Ik heb een een som, die ik totaal niet begrijp. Kan iemand mij helpen?

Het aantal personenauto's (A) dat per dag van een toltunnel gebruik maakt is te berekenen volgens de formule:
A= 400T2-9150T+46800
T= toltarief in euro's.

(A x T, is dus de dagopbrengst)

Bij een zeker toltarief leidt een tariefsverhoging van 6% er toe, dat het aantal personenauto's dat dagelijks de tunnel gebruikt met 2.5% afneemt.

Bereken in twee decimalen nauwkeurig met hoeveel procent de totale dagopbrengst aan tolgeld voor personenauto's door deze tariefsverhoging zal toenemen.

mirjam
Student hbo - zondag 13 mei 2007

Antwoord

Als de prijs T met 6% stijgt, dan wordt de 'oude' T gelijk aan 1,06T. Vervang dus in de gegeven vergelijking T door 1,06T en werk dit (machinaal) uit.
Dit moet nu gelijk worden aan 0,975A = 0,975(400T2-9150T+46800).
De nu ontstane vergelijking los je met de GR op waarmee A en T bekend zijn.

MBL

MBL
zondag 13 mei 2007

©2001-2024 WisFaq