Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snelheid berekenen mbv differentieren

Hoi! Bij deze vraag kom ik er niet uit: Een gebruiker wil weten hoe snel g bij toenemende temperatuur verandert als T=293. Bereken deze snelheid m.b.v. differentieren.

De gegeven formule is g(T)=1,1·10-10·e(a/T). a is gegeven a=7700.

Het antwoordenboek geeft: g'(t)= 1,1·10-10·e(7700/T)·(-7700/T2).

En g'(293)= -2,6 kelvin jaar/kelvin. Hoe komen ze op dit (-7700/T2)? Welke regels gelden er voor het differentieren van e-machten , ik weet dat de afgeleide van ex, ex is. Hoe moet je dan differentieren als er een getal voor de e-macht staat en of in de macht een breuk voorkomt?

kie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 12 mei 2007

Antwoord

q50723img1.gif

Zie Differentiëren

WvR
zaterdag 12 mei 2007

©2001-2025 WisFaq