Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grenswaarde bepalen

Hallo,
ik heb een vraag bij de volgende opgave:
De formule voor het aantal spaarrekeningen N (in honderdtallen) van INTERNETBANK is:
N= 780/ 3+63·(0.73)^t
(t= aantal maanden)

INTERNETBANK realiseerde zich dat het aantal rekeningen met deze formule op den duur nauwelijks zou toenemen een grenswaarde zou bereiken. Men wilde weten na hoeveel maanden het aan tal rekeningen minder dan 1% van deze grenswaarde zou afwijken.

Mijn vraag is: Hoe bepaal je de grenswaarde?
Alvast bedank!

Luca
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 9 mei 2007

Antwoord

Nu denk ik toch dat je (twee keer dus ook bij je andere vraag) slordig bent geweest met de formule: Moet dat niet zijn N= 780/(3+63·(0.73)t).
Ik neem aan van wel anders krijg je nooit deze grenswaarde en stijgt de functie ook niet. Vergeet die haakjes in de opgave dus niet
omdat voor grote waarden van t geldt dat (0.73)t naar nul gaat wordt die grenswaarde 260. Nu is de vraag wanneer N= 780/(3+63·(0.73)t) uitkomt op 260-2,6 = 257,4. Kan met de GRM.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 9 mei 2007

©2001-2024 WisFaq