Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kubus

Ik ben zelf voor mijn examens meetkunde aan het herhalen en liep vast bij de volgende opgaven

Het gaat om een rechtblok, (heb hem even getekend zodat duidelijk wordt welke letter bij welke hoekpunt hoort:



Het midden van de rechthoek ABFE is P en het midden van rechthoek BCGF is Q.
Druk OP(vector) en OQ(vector) in x, y en z uit.
Hoe kun je hiermee ook PQ in x, y en z uitrdrukken?

Antwoorden:
PQ= x, 1/2 y, 1/2 z en OQ= 1/2 x, y, 1/2 z
Dit begrijp ik uiteraard. Maar bij de tweede vraag gaat het mis. Hoezo is PQ= OQ-OP?
En niet bijv. OP-OQ?

Alvast bedankt, G

gee
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 mei 2007

Antwoord

Noem OP even a en OQ even b dan heb je de volgende situatie:

q50654img1.gif

a-b geeft nu de groene vector en dat is dan QP en niet PQ.

Dus PQ=b-a. Help dat?

WvR
dinsdag 8 mei 2007

©2001-2024 WisFaq