Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Glucose

Hallo. Hoeveel liter van een glucose-oplossing met 70mmol/l glucose moet men toevoegen aan 2 liter glucose-oplossing met 2 mmol/l glucose om een glucose-concentratie van 10 mmol/l te bekomen?

Als er dus 2 mmol/ l glucose is, heb je in 2 liter dus 4 mmol glucose. De andere oplossing met 70 mmol/l moet je daar dan nog 6 mmol/ l van bekomen? Maar hoe moet je dat dan doen met die 70 om glucose concentratie van 10 mmol te bekomen? Dank u.

A.
3de graad ASO - maandag 7 mei 2007

Antwoord

Als er dus 2 mmol/ l glucose is, heb je in 2 liter dus 4 mmol glucose. De andere oplossing met 70 mmol/l moet je daar dan nog 6 mmol/ l van bekomen?
Dat is dus niet waar!!! Daarmee kom je niet aan 10mmol/liter.

Van de geconcentreerd oplossing van 70 mmol/liter wordt 60 mmol gebruikt om de zwakke concentratie te verhogen. Die moet van 2 naar 10 mmol (=+8). Met 1 liter geconcentreerd kan ik dan 60/8 liter = 7,5 liter op de juiste sterkte brengen. Om 2 liter op de juiste sterkte te brengen heb ik dan 1/7,5×2 liter = 266,666 ml nodig.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 7 mei 2007

©2001-2024 WisFaq