Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50613 

Re: Cilindrisch vat

als je de afgeleide van 2V/r berekent: heb je toch: dA/r = ((r.(2V)') - (2V . (r)')) / r2
en dat is dan toch: (r.2 - 2V) /r2 ?
ipv -2V/r2
ik snap dan niet waar die 2r dan is gebleven?
dank u

Alice
3de graad ASO - zondag 6 mei 2007

Antwoord

In feite klopt het wat je zegt.
Alleen: de V ligt vast, het is geen variabele. V is een vaste gegeven waarde. En hangt dus ook niet van r af.
Jij schrijft hier op:
dA/dr = ((r.(2V)')-(2V.(r)'))/r2

dat klopt als een bus,... echter:
* V'=0 (want V hing nergens vanaf)
* r'=1 want r' betekent hier: de afgeleide van r, gedifferentieerd naar r.

Zo wordt jouw formule:
dA/dr=((r.0 - 2V.1)/r2
= -2V/r2
Hetgeen weer klopt met hetgeen wat ik had opgeschreven in het vorige antwoord.

groeten,
martijn

mg
zondag 6 mei 2007

©2001-2024 WisFaq