Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50596 

Re: Rijen

ja, wow dat was snel.
beste Oscar alvast bedankt,
maar dat is me inderdaad al gelukt.
echter, er wordt van me gevraagt om het met getallen te doen, dus in de zin van:
[ ( 1 + x ) . ( 2 + x ) . ( 3 + x ) ] /6 = een geheel getal.

dit uitschrijven ofzo, ik kom er niet uit. ik heb al 6 A4'tjes volgeschreven. jij een idee?

Nick V
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 5 mei 2007

Antwoord

Wat bedoel je met "dat was me al gelukt"?

Maar goed, er zijn 6 mogelijkheden:
x = 6·n
x = 6·n+1
x = 6·n+2
x = 6·n+3
x = 6·n+4
of: x = 6·n+5

Schrijf je formule uit voor die 6 mogelijkheden. Dan zul je zien dat voor elke van de 6 mogelijkheden minstens één van de getallen deelbaar is door twee en ook (precies) één door drie. Haal die buiten haakjes en je houdt 6·(...) over. Dat moet toch overtuigen...

groet. oscar

os
zaterdag 5 mei 2007

©2001-2024 WisFaq