Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50582 

Re: Re: Inhoud hyperboloide

Om verwarring te voorkomen (of ter verduidelijking van mijn probleem) denk ik dat het makkelijker is om jullie te voorzien van enkele tekeningen met daarin de gegevens.
Is er misschien een mogelijkheid om deze naar jullie toe te mailen?

M.vr.gr.
SB

SB
Iets anders - zaterdag 5 mei 2007

Antwoord

Beste Sjef,

Je uitleg is prima. Maar ik zie al waar de verwarring vandaan komt. Er stond 1/4m. Dat heb jij gelezen als (1/4)*m. Maar als je in de afleiding kijkt zie je dat er 1/(4*m) bedoeld wordt. Dat is een mooie illustratie. Wij zijn net aan het discussierien over dit soort notatieproblemen. En nu zien we meteen waar de verwarring toe leidt... (Dit ook even ter attentie van mijn medebeantwoorders).

Even iets explicieter opgeschreven is de formule voor het volume:
Ihoorn = pR2.(sinh(2mh)/(4m)+h/2)

Dan nu: De inhoud van een aan beide zijden afgeknotte kegel is inderdaad: I = 1/3ph(R2+Rr+r2). De manier waarop jij de hoorn in twee van die kegelsstukken past moet inderdaad een behoorlijke benadering van het volume van de hoorn geven.

q50594img1.gif

Met jouw gegevens:
R = 0.25, m = 3.67499 (hoe kom je aan dit getal?) en h = 0.50

Kom ik voor de hoorn op:
I = pR2.(sinh(2mh)/(4m)+h/2)
= p0.252*(sinh(2.3.67.0.50)/(4*3.67)+0.50/2)
= p0.0625*(sinh(3.67)/14.70+0.25) = 0,312

En dat klopt heel wat beter met jouw resultaat. Niet?
Groet. Oscar

os
zaterdag 5 mei 2007

©2001-2024 WisFaq