Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van IVP

Geachte heer/mevrouw,

ik twijfel over de uitkomst over mijn uitwerking omtrent de volgende opgave [boek geeft andere uitkomst]

opgave:
y'[x]+3x2y=x2
y(0)=1.
uitwerking:
y'[x]e^(x3)+3x2y(e^(x3))=x2
(e^(x3)y)=òx2 dx
(e^(x3)y)=1/3x3 + C
y= 1/3(e^(-x3)x3 + C/(e^(x3))
y(0)=1/3e-1 + Ce-1
C= -1/3
uiteindelijk: y=1/3(e^(-x3))x3 - (e^(-x3))/3
volgens mij klopt dit, het boek geeft als oplossing:
y = 1/(1-tan-1x), c=-1.
doe ik iets verkeerd? of kan beide?

bij voorbaat dank

gr.
moos

moos
Student hbo - vrijdag 4 mei 2007

Antwoord

dag Moos,
Je vergeet in je eerste stap dat je ook het rechterlid met ex3 moet vermenigvuldigen.
Van het antwoord dat het boek geeft kan ik geen chocola maken.
In dit geval zijn beide antwoorden dus fout.
groet,

Anneke
vrijdag 4 mei 2007

 Re: Oplossen van IVP 

©2001-2024 WisFaq