Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reden functieverloop

Ik ga binnenkort informatica studeren en ben hiertoe de wiskunde van het ASO ah herhalen. Bij het bekijken van de exponentiële functie vroeg ik me af hoe het functieverloop zou zijn van f(x)=(-1)x en ontdekte al proberend (matlab) dat(-1)x = cos(px) + sin(px)i.

Mijn vraag is simpelweg : wat is daar de achterliggende reden van? De functie (1)x is gewoon een lijn. Ik snap dat het verloop moet gaan van 1 naar -1 bij f(x)=(-1)x, maar waarom juist volgens een goniometrische functie ?

Veel dank! Peter

Peter
3de graad ASO - vrijdag 4 mei 2007

Antwoord

Machtsverheffen gaat in stappen: an voor natuurlijke getallen definieren is geen probleem, voor negatieve getallen daarna ook niet: a-n=1/an.
Voor rationale getallen (breuken) wordt het lastiger, bijvoorbeeld a1/2 moet wel wortel(a) zijn om de optelregel voor exponenten in stand te houden; dan moet a dus wel postief zijn, anders gaat dat niet. Daarom wordt bij gewone (reele) exponentiele functies het grondtal altijd positief genomen.
Als in aanraking met complexe getallen komt lijk je weer wat vrijheid te krijgen, immers er is ineens een getal, i, waarvan het kwadraat -1 is. Je zou dan (-1)1/2=i kunnen stellen en zo doorrekenen, dat geeft twee problemen: waarom niet -i gekozen? En wat doe je met andere breuken 1/n? De vergelijking zn=-1 heeft namelijk n complexe oplossingen en welke van die n nou (-1)1/n moet zijn is niet duidelijk.
Het kan ook anders: voor zuiver imaginaire getallen geldt eiy = cos(y)+i*sin(y) (dat volgt als je iy in de Taylorreeks van de e-macht stopt. Dan volgt dat -1=eip en dat kun je gebruiken om af te spreken dat (-1)x=eipx = cos(px)+i*sin(px). Dit is niet de enige keuze want voor elk oneven geheel getal k geldt eikp=-1 en daarmee krijg je oneindig veel mogelijkheden om (-1)x af te spreken. Het komt dus allemaal uit de formule voor eiy vandaan.

Zie Machtsverheffen voor gevorderden

kphart
vrijdag 4 mei 2007

©2001-2024 WisFaq