Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50519 

Re: Re: Re: Re: Exponenten

In verband met jouw antwoord, heb ik de deelvragen nogmaals volledig doorgerekend. Ik wil de deelvragen immers goed kunnen maken. De berekeningen heb ik hierna weergegeven. Wat is er (niet) goed en waarom?

Op 1 mei geldt: N=1000=1000*1,05^0
Op 2 mei geldt: N=1050=1000*1,05^1
Op 3 mei geldt: N=1102,5=1000*1,05^2
Op 4 mei geldt: N=1157,625=1000*1,05^3

Er geldt dus ook:
1 mei ≡ n=0
2 mei ≡ n=1
3 mei ≡ n=2
4 mei ≡ n=3
31 mei ≡ n=30

Op grond hiervan is afgeleid: Na=1000*1,05^n als 0≤n≤19.

Op 20 mei geldt: N=2526,950…=1000*1,05^19*0,92^0
Op 21 mei geldt: N=2324,794…=1000*1,05^19*0,92^1
Op 22 mei geldt: N=2138,810…=1000*1,05^19*0,92^2
Op 23 mei geldt: N=1967,705…=1000*1,05^19*0,92^3

Op grond hiervan is afgeleid: Nb=1000*1,05^19*0,92^(n-19) als 19≤n≤30.

Op grond hiervan beantwoord ik de vragen a, b en c bij herberekening als volgt:

a) n=30 → Nb=1000*1,05^19*0,92^11≈1010.

b) 1000*1,05^19*g^11=1000 ↔ g≈0,919=(100-p)/100 ↔
100-p=91,9 ↔ p=8,1.

c) 1000*1,05^n*0,9^(30-n)=1000 ↔ n≈20,5.
1 mei ≡ n=0
2 mei ≡ n=1
3 mei ≡ n=2
21 mei ≡ n=20
22 mei ≡ n=21
n=21 geldt pas op 22 mei, dus n≈20,5 is op
21 mei. Waarom heb ik 0,9^(30-n) genomen?
Omdat n=30 ≡ 31 mei.

Groet,

Robert

RvdB
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 mei 2007

Antwoord

dag Robert

Dat is goed! Die 30 is inderdaad correct, en dan kom je toch uit op 21 mei.
groet,

Anneke
woensdag 2 mei 2007

©2001-2024 WisFaq