Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50535 

Re: Re: Vercijferen met behulp van priemgetallen: RSA

Ik ben u zeer dankbaar voor uw onverwacht snelle reactie.

Maar ik begrijp er uit dat 'het getal x' simpelweg de ASCII code is. Dat wil zeggen zoals de te vercijferen tekst al in mijn PC staat en door mijn monitor is vertaald naar lettersymbolen die ik kan begrijpen. Alles wat ik er aan doe om het getal x te maken is volstrekt onzinnig en verloren moeite, want ik had het al voor ik begon!

Ik zou er voor willen pleiten dat iemand dat een keer zei, dan hoeft het geheimzinnige 'x' geen raadsel te blijven. Ik ben een stuk verder, Bedankt.

Wat ik nu nog graag zou willen weten is hoe de secret key en de private key a.h.w. elkaars inverse kunnen zijn, zonder dat ik hoef te vertellen wat het encryptiealgoritme is. Of zie ik dat verkeerd?

Nieuwe
Iets anders - dinsdag 1 mei 2007

Antwoord

Ik begrijp niet helemaal waar dit 'getal x' vandaan komt. Ik beschouw het cryptosysteem RSA als een rekenpartij op ASCII-codes waarbij primair de 'grap' is dat je bij sommige functies die 'versleuteling' makkelijk kan uitrekenen, maar dat het vinden van de 'inverse functie' erg lastig is.

Volgens mij staat 'dat idee' op 21. one-way-functions en in 't vervolg wel aardig uitgelegd... Het gaat daarbij uiteraard wel om grote getallen. Zie ook 27. samenvatting RSA-systeem.

RSA is een voorbeeld van 'public-key encryption'.
The private key is kept secret, while the public key may be widely distributed. The keys are related mathematically, but the private key cannot be practically derived from the public key. A message encrypted with the public key can be decrypted only with the corresponding private key.
Dus iets over 'secret key' e.d. is dan wel weer een heel ander verhaal, denk ik...

WvR
dinsdag 1 mei 2007

©2001-2024 WisFaq