Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 50504 

Re: Homothetisch nut

Beste Oscar,

Het is inderdaad zo dat de investeerder zijn nut wil maximaliseren. Dit houdt in dat hij die c wilt kiezen waarbij U(c,W) maximaal is (gegeven gamma). Maar waarom kun je dan W op 1 zetten?

Groet,
Gerda

Gerda
Student universiteit - maandag 30 april 2007

Antwoord

Dag Gerda,

Ik heb nog steeds moeite met je vraag. In het algemeen geldt hetvolgende als f(x,y) homothetisch is:
f(x1,y) = f(x2,y)
Û g(x1,y) = g(x2,y)
Û y*g(x1/y,1) = y*g(x2/y,1)
Û g(x1/y,1) = g(x2/y,1)
Û f(x1/y,1) = f(x2/y,1)

Je mag de "=" ook vevangen door andere relaties als "", "", etc. (mits je de monotoon uit het vorige antwoord door "monotoon stijgend" mag vervangen. anders wordt het iets ingewikkelder).

Dat betekent. Als je de x zoekt waarvoor f(x,y) het hoogst is, kun je ook gewoon de a zoeken waarvoor f(a,1) het grootst is. Je krijgt je antwoord dan met: x/y = a Û x = a*y.

In jouw geval: als je de a gevonden hebt waarvoor U(c,1) het grootst is. is vindt je de c waarvoor U(c',W) het grootst is door: c' = c*W

Maar, in jouw geval is dat moeilijk te zien. U(c,1) heeft namelijk helemaal geen maximum. Ik vind het ook een beetje verwarrende functie. Ik zou bij voorbeeld verachten als je een twee keer zo groot vermogen hebt en dezelfde fractie gebruikt, dat je opbrengst ook twee keer zo groot is. Maar, dat is niet zo. De waarde van U hangt alleen maar af van het bedrag dat je inzet. Dat is toch immers c*W?

Maar goed. Misschien is het zo duidelijk. Anders moet je met wat meer vertellen over het probleem of over wat een nutfunctie nou eigenlijke precies is.

os
dinsdag 1 mei 2007

 Re: Re: Homothetisch nut 

©2001-2024 WisFaq