Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs herschrijven stochastische differentievergelijking

Mijn vraag is als volgt:

Er is gegeven dat:

ln Pt = ln Pt-1 + xt

pt = pt-1 + xt

met xt tussen t en t-1
(de tijd tussen t en t-1 is 1 kwartaal)

We weten uit statistische analyse dat:

xt~N(mx,s2x)
met mx=0.02 en sx=0.1

Hoe kan ik bewijzen dat de stochastische differentievergelijking die overeenkomt met bovenstaand model geschreven kan worden als:

pt = pt-1 + mx + sxlt

of als ik de parameters invul:

pt = pt-1 + 0.02 + 0.1lt

met hier lt standaard normaal verdeeld.

Ik heb al vanalles geprobeerd, maar ik krijg het niet opgelost.
Alvast bedankt voor de hulp.


Tom de
Student universiteit België - zondag 29 april 2007

Antwoord

Beste Tom,

Dit heeft zo te zien weinig te maken met herschrijven maar gewoon met de betekenis van de (standaard)normale verdeling.

Als een stochast l standaardnormaal verdeeld is (dus met m=0 en s=1) dan is de stochast X = 0.02+0.1*l normaal verdeelt met m=0,02 en s=0,1.
Immers: als je een stochast (d.w.z. elk getal in de random serie) met 0.1 vermenigvuldigt, verandert de breedte (s) met diezelfde factor. En als je bij een stochast (d.w.z. bij elk getal in de serie) 0.02 optelt schuift ook het gemiddelde 0.02 omhoog.

Dus per definitie geldt: Xt = lx+sx*lt. En dat is eigenlijk het enige wat je doet.

os
zondag 29 april 2007

©2001-2024 WisFaq