Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lichtabsorptie en lichtdoorlating

Waarde WisFaq!-beantwoorder,

Omtrent de volgende opgave heb ik een vraag:

Een bepaald soort plastic absorbeert een deel van het licht dat erop valt. Elke laag van 1 mm dikte absorbeert 30% van het licht.
a) Hoeveel procent van de oorspronkelijke hoeveelheid licht komt door een plaat plastic van 5 mm?
b) Hoeveel procent van de oorspronkelijke hoeveelheid licht wordt geabsorbeerd door een plaat van 1 cm?

30% absorptie van het licht per mm, dus 70% doorlating van het licht per mm.
a) Er geldt een lichtdoorlating van 0,7 per mm, dus een lichtdoorlating van 0,75 per 5 mm ¡Ö 0,168 lichtdoorlating. In procenten is dat 0,168·100% = 16,8%.
b) Bij deze deelopgave hoort mijn vraag. Bij de eerste vraag werd gevraagd naar de mate van lichtdoorlating, bij de tweede naar de mate van lichtabsorptie. Bij de tweede vraag ben ik geneigd te antwoorden: er geldt een lichtabsorptie van 0,3 per mm, dus van 0,310 per 10 mm (= 1cm) ¡Ö 5,9·10-6 = 0,0000059; dus 0,0000059·100% = 0,00059% licht wordt geabsorbeerd. Wat is precies het verschil van dit antwoord met het inhoudelijk juiste antwoord? ¨C namelijk: er geldt een lichtdoorlating van 0,7 per mm, dus een lichtdoorlating van 0,710 per 10 mm (=1 cm) ¡Ö 0,028 = 0,028·100% = 2,8%, waaruit volgt dat er 100% ¨C 2,8% = 97,2% licht wordt geabsorbeerd.

Om mijn (reflectieve) vraag nog verder te preciseren: Waarom leiden de twee uitwerkingen bij vraag b tot een verschillend antwoord? Waarom geeft de eerste uitwerking bij vraag b niet het juiste antwoord op de gestelde vraag?

Mvg,

RvdB

RvdB
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 28 april 2007

Antwoord

Beste Robert,

Je uitwerking van a) is correct en de hoeveelheid geabsorbeerd licht is dus 100-16.8=83.2%

Als je wilt weten hoe je dat rechtstreeks uitrekent (goede vraag trouwens), dan gaat dat als volgt:
In de 1e mm wordt 30% geabsorbeerd.
Na de 1e mm is dus nog 70% over.
In de 2e mm wordt daarvan weer 30% geabsorbeerd. Dus: 21% vh totaal.
Na de 2e mm is dus nog 49% over.
In de 3e mm wordt daarvan weer 30% geabsorbeerd. Dus: 14,7%
Na de 3e mm is dus nog 34,3% over.
In de 4e mm wordt daarvan weer 30% geabsorbeerd. Dus: 10,3%
Na de 4e mm is dus nog 24% over.
In de 5e mm wordt daarvan weer 30% geabsorbeerd. Dus: 7,2%

De totale hoeveelheid geabsorbeerde licht is al die percentages opgeteld.


os
zondag 29 april 2007

 Re: Lichtabsorptie en lichtdoorlating  

©2001-2024 WisFaq