Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Regressie

Via Excel wil ik van twee rijen getallen (rendementen) nagaan of hier een correlatie tussen bestaat.
Ik kom dan tot de volgende conclusie (deze wijsheid heb ik uit een wiskunde dictaat gehaald):

X-as: a
Y-as: b
Xcoeff (lijnsch() ): 0.8383
Constante (snijpunt() ): 8.3283
R2 (Rkwadraad): 0.8808
n (aantal): 68

Y = aX + b
a = 0,838
b = 8,33

CORRELATIE COEFF (R)
R2 = 0,8808
R 0,9385

NAUWKEURIGHEID VAN R: (S)
S = (1-R2)/Vn
S = 0,014449559

NAUWKEURIGHEID v.d.. CORR. COEFF.
R +/- S
Rmin 0,9241
Rmax 0,9530

AANWIJSBARE CORRELATIE
0,75 < R < 1
Rmin > 0,75? ja

Vervolgens maak ik voor de duidelijkheid een grafiek met regressielijn
Echter, hoe moet ik nu verwoorden wat er nu bedoeld wordt met een “nauwkeurigheid van de correlatiecoëfficiënt” tussen de 0.93 en 0.95 ? En welke conclusie mag ik hieruit trekken?

Mvg Gijs



gijs
Iets anders - dinsdag 29 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

De nauwkeurigheid van de correlatiecoëfficiënt geeft aan hoe nauwkeurig je R berekend heb. R is berekend op basis van je data en heeft dus ook een schatting voor de correlatie. De S is wellicht de standaarddeviatie op deze correlatie. R heeft een normale verdeling zit met een kans van 67% binnen het interval [R-S,R+S].

De echte maat voor lineaire regressie is echter R2. Deze geeft aan welk deel van de variantie op je waarden door een lineair verband verklaard worden. In dit geval is dat dus 88%. Er is dus een sterk lineair verband.

Misschien moet je een aantal extremen uitsluiten, of een aantal waarden die de benadering sterk vertekenen.

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 30 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq