Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Productregel en somregel?

Ik heb nog een vraag n.a.v. het afleiden van de functie F(x) = Sin2 x + cos x2.

Deze functie wou ik afleiden met de somregel, f=a'+b'. Maar toen kwam ik er niet meer uit. Als (a) Sin2 x = sin(x)*sin(x). Moet ik a dan afleiden met de productregel, en dan a' weer m.b.v de productregel met b' afleiden?

Hedwig
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 22 april 2007

Antwoord

Beste Hedwig,

In ieder geval moet je zowel de productregel als de somregel gebruiken.

Om de afgeleide van sin2(x) te berekenen heb je inderdaad de productregel nodig.

Vervolgens moet je de afgeleide van cos(x2) berekenen. Daar heb je zelfs de kettingregel voor nodig.

Als je van die twee de afgeleide hebt gebruik je uiteindelijk de somregel om de afgeleide van (de hele) F te berekenen.

Lukt het zo? Groet. Oscar

os
zondag 22 april 2007

©2001-2024 WisFaq