Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van 95% BI : standaarderror, gepoolde S en standaarddeviatie ?

Geachte,

Stel de volgende situatie:
er zijn 3 behandelingen in 2 periodes: elke patiënt krijgt 2 van de 3 behandelingen in een lukrake volgorde:
(1) BA
(2) AB
(3) PB
(4) BP
(5) PA
(6) AP

(A= pijnverzachtend geneesmiddel A, B=pijnverzachtend middel B , P= placebo, niet werkzaam)

Men kan aantonen dat het gemiddelde verschil in pijnverzachting tussen middel A en B kan worden geschat door het gemiddeld verschil in pijnverzachting tussen periode 2 en 1 in groep BA (=geval (1))af te trekken van het gemiddeld verschil in pijnverzachting tussen periode 2 en 1 in groep AB (=geval (2)) en vervolgens delen door 2.

Uit de tabel "group statistics" die we kregen bij het uitvoeren van de independent one sample t-test in SPSS bekwam ik
zowel het gemiddeld verschil in pijnverzachting tussen periode 2 en 1 in groep BA als in groep BA waardoor ik deze waarde x heb kunnen berekenen.

Maar hoe bekom ik nu het 95% betrouwbaarheidsinterval? Via SPSS kan ik via de optie frequencies de SE mean, de standaarddeviatie en de variantie verkrijgen. Maar welke moet ik invullen in de formule voor 95% BI

x+/- 1.96* S/Ön ? (S= SE / SD /... ? )

En wanneer is het noodzakelijk een gepoolde S te gebruiken?

Hartelijk dank bij voorbaat!!

Met vriendelijke groeten

Anne
Student universiteit België - zondag 22 april 2007

Antwoord

Beste Anne,

Onze SPSS-wizard is er even niet. Dus zal ik je maar eens proberen te helpen.

Standaarddeviatie en variantie zijn in principe hetezelfde. Namelijk hoeveel je data van het gemiddelde afwijkt. Ik vermoed dat dat hier de variantie is. De standaarddeviatie is dan de verwachte spreiding van je variabele op grond van de metingen. Die is (vooral voor kleine steekproeven) altijd iets groter.

Maar wat je hier nodig hebt is de standard error of the mean. Die geeft aan wat de verwachte spreiding van het gemiddelde is. Normaal gesproken is SE = SD/Ön. Maar het kan zijn dat SPSS een iets geavanceerdere schatting gebruikt. Je (95%) BI is dan gewoon x±1,96SE

Maar het gaat je om het verschil van de twee uitkomsten. Dan moet je niet alleen de gemiddelden van elkaar aftrekken maar ook de standaarddeviaties combineren. Daar heb je inderdaad een gepoolde S voor nodig.

Overigens zou ik vewachten dat SPSS een aparte test heeft voor het het vergelijken van twee onafhankelijke steekproeven (two variable).

Ik hoop dat je hier wat verder mee komt. Groet. Oscar

os
woensdag 25 april 2007

©2001-2024 WisFaq