To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negatief exponentiele verdeling

Gemiddeld 45 telefoongesprekken per uur in een centrale
Tussentijden zijn negatief exponentieel verdeeld.

Gevraagd:
1. Kans gesprektijd \leq 1 minuut.
2. Gemiddelde kosten van een gesprek.
Tarief:
gespreksduur \leq1 minuut € 20,-
gespreksduur 1 minuut € 40,-

Nu heb ik voor lambda 0,75 genomen (45/60) met de funtie:
P(x)=lambda · exp(-lambda·x)
Kans gesprek \leq 1 minuut= P(0)-P(1). Ik kom uit op 40%
Klopt dit?
En hoe reken ik nu de gemiddelde gesprekskosten uit?

bvd,

Tijs

Tijs
Student hbo - dinsdag 29 oktober 2002

Antwoord

Bij een gemiddeld aantal oproepen per uur van 45 is \lambda=45 de gemiddelde wachttijd is 1/45 uur = 1 minuut en 20 seconden.

Met kan je uitrekenen wat de kans is op een wachttijd van 1/60 uur of minder...
F(1/60)=1-e-45·1/60\approx0,528

En dan zou je zelf verder moeten kunnen....

Zie Negatief exponentiële verdeling

WvR
woensdag 30 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq