Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dmv kwadraat afsplitsen de ABC formule herleiden

Hallo, wij zijn havo 4 N&T leerlingen. En we zitten met een probleem.We hebben een opdracht gekregen waarvoor we moeten weten hoe je door middel van kwadraat afsplitsen de ABC-formule kan herleiden.Wij hopen dat we snel antwoord krijgen want dan kunnen we verder met de opdracht.

alvast bedankt
groet

Loes
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 19 april 2007

Antwoord

Beste Loes,

Vertrek van de algemene kwadratische vergelijking:
ax2+bx+c = 0.

Deel alles door a zodat de coëfficiënt van x2 gelijk is aan 1:
x2+(b/a)x+c/a = 0

Het kwadraat vormen zodat het dubbel product de term in x is:
x2+(b/a)x+c/a = (x+b/(2a))2-b2/(4a2)+c/a

Nu terug de vergelijking, gelijkstellen aan 0 dus:
(x+b/(2a))2-b2/(4a2)+c/a = 0
(x+b/(2a))2 = b2/(4a2)-4ac/(4a2)


Kan je nu oplossen naar x?

mvg,
Tom

td
donderdag 19 april 2007

©2001-2024 WisFaq