Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitwerken zonder haakjes

Hallo,
Voor een PO moeten wij een aantal complexe getallen zonder haakjes uitwerken. We weten inmiddels dat (cos φ + i sin φ)n = cos nφ + i sin nφ
Er wordt dan op een gegeven moment gevraagd: (1/2Ö3-1/2i)(1/2Ö2-1/2Ö2i)2
en (-i)/(1/2Ö3+1/2i) uit te werken zonder haakjes. Waarbij we een tekening moeten maken. Ik loop hier vast omdat ik niet weet hoe ik hier aan moet beginnen. Ik hoop dat ik hiermee geholpen kan worden.

Anouk
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 april 2007

Antwoord

Hoi Anouk,

Nog iets algemener: (cosj+isinj)(cosq+isinq)=cos(j)+isin(j)
Zie je dat jouw formule hier uit volgt?

Voor je berekenng moet je dus een j zien te vinden zdd cosj=1/2å3 en sinj=1/2. Dat kan gelukkig omdat (1/2å3)2+(1/2)2=1. En dan ook nog een q zdd cosq=1/2Ö2 en sinq=-1/2Ö2. En dan kun je aan de slag. Je hebt het bovenstaande wel twee keer nodig. Ook de tweede opgave is zo te doen.

Het tweede deel heeft te maken met de betekenis van de notatie: cosj+isinj. Dit betekent dat je een complex getal kunt tekenen als een punt op een 2-dimensionaal vlak. De x-coordinaat is het reële deel van je getal en de y-coordinaat het imaginaire deel. Omdat de getallen waar jij mee werkt met cosj+isinj worden opgeschreven liggens ze in dat 2-dimensionale vlak blijkbaar op de eenheidscirkel. En j is de hoek met de x-as.

De formule betekent nu ook iets moois. Blijkbaar geldt dat als je twee complexe getallen vermenigvuldigd je de hoeken die je in het complexe vlak getekend hebt gewoon kunt optellen. Dus ligt het eerste hoek op de eenheidscirkel op een hoe van 25° met de x-as en het tweede getal op een hoek van 40° met de x-as. Dan ligt het product van de twee getallen ook op de eenheidscirkel maar op een hoek van 65°. Etc. (deze getalen zijn natuurlijk niet het antwoord op jouw vraag). Die hoek is overigens zo belangrijk dat hij een naam heeft. Die hoek die een complex getal getekend op een 2-dimensionaal vlak maakt met de x-as noem je het argument van dat getal.

Nou. Ik hoop dat het hiermee gaat.

Er is overigens een derde manier. Waarop je ook kunt zien dat dat allemaal klopt. Je kunt namelijk gewoon de haakjes wegwerken net zoals je dat met reële getallen doet. Je krijgt dan ook termen met i2 erin maar daar gebruik je i2=-1. Dit is de eigenlijke manier waarop je getallen in het complexe getal verminigvuldigt (of wist je dat al). De bovenstaande (zeer nuttige) formule is daarvan afgeleid. In ieder geval zou ik het zo ook eens even narekenen om te controleren of je antwoord klopt.

Groet. Oscar

os
zondag 15 april 2007

©2001-2024 WisFaq