Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volume mottenbal

Beste Wisfaq,

Ik zit met het volgende probleem.

Neem aan dat een mottenbal in volume afneemt (door verdamping) evenredig aan het instantane oppervlak. Als de diameter van de bal afneemt van 2cm naar 1cm in 3 maanden hoe lang duurt het dan nog voordat de mottenbal volledig verdwenen is.

Tot zover heb ik het volgende gedaan:

het oppervlak op een bepaald tijdstip (instantane oppervlak) word gegeven door:

A=4*pi*r(t)^2

De volume afname is proportioneel hieraan. Dus

dV/dt=-4*pi*r(t)^2

Hier zit ik vast: splitsing van de variablelen lijkt niet te werken. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Jarko


Jarko
Student universiteit - vrijdag 13 april 2007

Antwoord

Er lijkt mij hier geen sprake van scheiding van variabelen. Er is namelijk maar één variabele(r=r(t) en V = 4/3pr3).
Als je die laatste formule gebruikt krijg je een differentiaalvergelijking voor V die je volgens mij wel op kunt lossen. Nog direkte (maar een beetje tricky) is om direct een vgl voor r op te stellen. Probeer ze allebei eens en constateer dat ze hetzelfde (opmerkelijke) resultaat leveren.

Groet. Oscar

os
vrijdag 13 april 2007

©2001-2024 WisFaq