Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoofdstelling van de algebra en Gauss

hallo,

Is dit een bewijs van Gauss voor de hoofdstelling van de algebra?

"Op hoofdlijnen loopt het bewijs (uit het ongerijmde) als volgt. Stel dat de complexe veeltermfunctie geen nulpunten heeft. Dan is 1 / P(x) een begrensde analytische functie waarvan het domein het hele complexe vlak omvat. En dus is Q(x) = 1 / P(1 / x) een begrensde analytische functie waarvan het domein alle complexe getallen behalve 0 omvat.

Omdat Q begrensd is in de omgeving van 0, is het punt 0 een ophefbare singulariteit. Daaruit volgt dat 1 / P(x) voor x ver weg van 0 naar een constante convergeert. Maar de functiewaarde van een globale analytische functie (zoals 1 / P(x)) kan geschreven worden als een lijnintegraal langs een willekeurig grote cirkel met middelpunt x. Daaruit volgt dat 1 / P, en dus ook P, constant is."

bron: Wikipedia

Is er misschien ook nog een ander bewijs van Gauss hiervoor want dit is vrij ingewikkeld.

groetjes


do
2de graad ASO - woensdag 11 april 2007

Antwoord

Zie hieronder voor een reeks bewijzen. Vooral voor een veeltermen met oneven graad is het een stuk makkelijker. Dan heb je namelijk geen complexe getallen nodig.

Het bewijs is inderdaad niet eenvoudig. Het eind is mij ook nog niet helemaal duidelijk. Maar misschien heb je hier wat aan: met een "ophefbare singulariteit" wordt bedoeld dat je weliswaar niet x=0 mag invullen maar dat de limx®0Q(x) wel gewoon een getal oplevert. Anders zou Q namelijk naar oneindig moeten gaan terwijl er staat dat Q rond nul begrensd is (een voorbeeld: Q(x)=(1/x)/(1+1/x))

Groet. Oscar

Zie fundamental theorem of algebra

os
woensdag 11 april 2007

©2001-2024 WisFaq