Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nulpunten

Bij de functie (4x+3)/(x2+6x+7) is de discriminant kleiner dan nul: dus de functie heeft geen nulpunten. Maar als ik hem in mijn Grafische Rekenmachine teken, zie ik dat de functie wel snijunten met de x-as heeft. Hoe kan dat???

Savita
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 april 2007

Antwoord

Ik weet niet precies hoe jij aan een discriminant komt van een functie
f(x)=(4x+3)/(x2+6x+7) , maar begrippen als discriminant en ABC-formule zijn alléén van toepassing op 2e-graads functies. Ofwel op functies van de vorm
f(x)=ax2+bx+c

Jouw functie is geen 2e-graads functie.
Het is een functie in de vorm van een breuk. En als je de nulpunten van een dergelijke functie wilt berekenen, moet je stellen:
teller=0 EN noemer¹0
ofwel 4x+3=0 Ù x2+6x+7¹0
dus x=-3/4 is het snijpunt met de x-as

groeten,
martijn

mg
zondag 8 april 2007

©2001-2024 WisFaq