Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

GGD, Erastosthenes en Ulam

Ik moet een praktische opdracht voor wiskunde maken. Nu moet ik een programma maken in C++ voor het ggd van Euclides, dit moet ik uitleggen. ook moet ik iets uitleggen hoe je op een andere manier achter de ggd kan komen(met priemontbinding)Tot slot moet ik iets uitlegggen over de zeef van Erastosthenes en de Zeef van Ulam. Alle uitleg die ik heb gevonden is veel te moeilijk, misschien kunnen jullie me helpen aan een makkelijkere uitleg.

Shyrin
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 oktober 2001

Antwoord

Algoritme van Euclides

Hieronder zie je het stroomschema dat hoort bij het Algoritme van Euclides.

q500img1.gif

m en n zijn twee natuurlijke getallen, waarbij m > n

Voorbeeld:
Je begint met: m = 24 en n =15 dan r = 9
Na één stap krijg je: m = 15 en n = 9 dan r = 6
Na de tweede stap: m = 9 en n = 6 dan r = 3
Een stap later: m = 6 en n = 3 dan r = 0
Nu is r gelijk aan 0, het algoritme stopt. n heeft de waarde 3.

GGD met ontbinden in priemfactoren

Voorbeeld:
9191 = 7 · 13 · 101
1001 = 7 · 11 · 13
Nu hebben 9191 en 1001 de factoren 7 en 13 gemeenschappelijk.
Dus GGD(9191,1001)=91 (7×13)

Zeef van Erastosthenes

Deze vraag is al eerder beantwoord: pag.75.

Zeef van Ulam

Daar kunnen we niet zo veel over vinden. Misschien bedoelt je docent:

"Ulam's Problem (Searching with Lies):
Someone chooses an integer between 1 and 1,000,000. You get to ask YES or NO questions to determine the number. However, the other person is allowed to lie in response to at most one of your answers. How many questions do you need to determine the chosen number? What is the best sequence of questions to ask? Of course we are also interested in the more general problem where the selected number is between 1 and n and the person is allowed to lie at most k times."
Problems.html

Wij denken dat het in nml35.html uitvoerig beschreven staat.
In Chapter 2 (s.10), "Algorithms in Number Theory" staat:

  • Square-free Integers
  • Sieve of Eratosthenes
  • A Formula for an Irregular Sequence
  • An Olympiad Problem
  • Ulam's Sequence
Maar ja.. kom er maar eens aan.

Misschien heb je hier nog iets aan:zoekopdracht

WvR
dinsdag 30 oktober 2001

©2001-2024 WisFaq