Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ik heb een vraag over differentieren

Kan iemand mij vertellen hoe je aan dit antwoord komt en als het kan uitgebreid please

vraag:
y=(2x-3)(x+1)2

antwoord:
(2x-3)d[(x+1)(x+1)/dx]+x+1)2 d(2x-3)/dx =
(2x-3)[(x+1)(d(x+1)/dx+(x+1)/dx] +(x+1)2d(2x-3)/dx =
2(x+1)[(2x-3)+(x+1)]= 2(x+1)(3x-2)
reactie
Ik heb het een beetje overzichtelijk gemaakt en hoop dat het nu duidelijk is. Het komt uit een boek dat heet "calculus made easy" van Silvanus Thompson. En ja, ik heb de productregel toegepast en daar lukt het ook mee maar dit is
een alternatieve manier en ik wil graag weten hoe je deze manier gebruikt.

Bedankt en hoop dat jullie het kunnen oplossen (waar ik niet aan twijfel natuurlijk...
differentiate y =(2x-3)(x+1)²
dy          d[(x+1)(x+1)]       d(2x-3)
--- = (2x-3)------------ + x+1)² ------- =
dx dx dx

d(x+1) d(x+1) d(2x-3)
= (2x-3)[(x+1)------ + (x+1) ------ ] (x+1)² ------- =
dx dx dx

= 2(x+1)[(2x-3)+(x+1)]=2(x+1)(3x-2)

sharon
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 1 april 2007

Antwoord

in plaats van d../dx schrijf ik nu [..]', misschien dat het daardoor iets leesbaarder wordt.

y=(2x-3)(x+1)2

y'= [(2x-3)(x+1)2]'
produktregel
= (2x-3).[(x+1)2]' + (x+1)2.[2x-3]'
= (2x-3).[(x+1).(x+1)]' + (x+1)2.[2x-3]'
produktregel in term [(x+1).(x+1)]'
= (2x-3){(x+1).[x+1]' + [x+1]'.(x+1)} + (x+1)2.[2x-3]'
= (2x-3){(x+1).1 + 1.(x+1)} + (x+1)2.[2x-3]'
= (2x-3){2.(x+1)} + (x+1)2.2
= 2(x+1)((2x-3)+(x+1))
...

zie je em zo weer?
;-)

groeten,
martijn

mg
maandag 2 april 2007

©2001-2024 WisFaq