Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

Goedendag,

Ik heb een vraag over een oefententamen waar ik totaal niet uitkom. Kunt U mij verder helpen met dit probleem? Het gaat om de volgende vraag:

Het gewicht van docenten is een normaal verdeelde variabele met een gemiddelde van 80 kg en een standaardafwijking van 5kg. De lift kan maar 600 kg omhoog brengen.
a) Bereken de kans dat er geen 7 docenten met de lift meekunnen.
b) Bereken de kans dat er geen 8 docenten mee kunnen als gegeven is dat er wel 7 mee kunnen.
c) Bepaal de standaardafwijking van het gemiddelde gewicht van 16 docenten.

Ik heb totaal geen idee hoe ik moet beginnen. Wel kan ik zeggen dat dit geen standaard normale verdeling is dus ik dit eerst zal moeten ombouwen door middel van de formule
z=(grens-m)/s (ik weet niet of dit goed uitkomt, ik zie namelijk de letters m en s. m=mu en s=sigma ter info.)

Als ik het uitreken dan kom ik uit op een z-waarde van (600-80)/5 = 104.

Is dit goed? zo ja, hoe moet ik dan verder?

Met vriendelijke groet

Serhan
Student hbo - dinsdag 27 maart 2007

Antwoord

Misschien ben je bekend met de wortel-n-wet?

Wortel n wet
q49927img1.gif

Bij a. is n=7 Met E(Xi)=80 en s(Xi)=5.

S:X1+X2+...+X7
S~Normaal verdeeld met E(S)=560 en s(S)=13,23.
Gevraagd: P(X600)
Misschien kan je nu nog 's zelf kijken naar b. en c.

WvR
woensdag 28 maart 2007

©2001-2025 WisFaq