Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omrekenen van de formule van Intrensieke viscositeit naar seconden

Ik ben bezig met een project om de viscositeiten te meten en te berekenen van een aantal polymeren.

Nu heb ik de intrinsieke viscositeit en de t0 van de doorloopvloeistof.

Nu moet ik uitrekenen hoeveel seconden bij die intrinsieke viscositeit hoort. Maar ik kom er niet uit.

Formules
relatief= t/t0
specifiek= t-t0/t0
intrinsiek= (2· (specifiek) - 2ln (relatief))1/2/c

waarin:
t= doorlooptijd polymeer
t0= doorlooptijd oplosmiddel
c= concentratie polymere oplossing

c en t0 zijn bekend.

Ruud W
Student hbo - dinsdag 27 maart 2007

Antwoord

De herkomst van de formules is mij niet duidelijk. Zij zijn ook niet helemaal te ontcijferen.

Bedoel je:

r = t/t0
s = (t-t0)/t0
i = (2s - 2ln(r))0,5/c

Met c en t0 bekend?

Zo te zien is nu de vraag om t als functie van i te schrijven. Het is makkelijker om eerst r als functie van i te schrijven (en daarna t = r*t0) te gebruiken. Met s = r-1, krijg je:

i = (2(r-1) - 2ln(r))0,5/c
ic = (2(r-1) - 2ln(r))0,5
(ic)2 = 2(r-1) - 2ln(r)
1/2(ic)2 = r-1 - ln(r)

Helaas kun je r niet als functie van i schrijven. Je kunt eea wel numeriek of grafisch oplossen. Zie het plaatje hieronder. Zoek 1/2(ic)2 op de y-as. Zoek de juiste r op de x-as, en bereken dan t. Er zijn 2 oplossingen, maar waarschijnlijk zoek jij degenen met r$>$1.

q49919img1.gif

os
dinsdag 27 maart 2007

©2001-2024 WisFaq