Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 49896 

Re: Lineaire onafhankelijkheid

Hoi Oscar,

bedankt voor de snelle reply:

Ik heb dus uwe methode gebruikt en ik vermoed (lees: hoop) dat ik het gevonden heb (het antwoord is dimensie 3)
I.v.m. de "het kan sneller methode"

Na het oplossen van de 5x5 stelsel heb ik de volgende resultaat verkregen:

x1= -8/4 s
x2= -133/665 t
x3= -s + 133/665 t
x4= s
x5= t

Ik zie dat x1, x2, x3 afhankelijk zijn van de parameters s en t.
Mag ik nu ook hieruit rechtstreeks besluiten dat de dimensie 3 is.

bedankt voor alles,

jeffrey

jeffre
Student universiteit - dinsdag 27 maart 2007

Antwoord

Als dit de hele oplossing is wel. Maar, ik vind het nu wel leuk om het ook echt concreter te maken. Dat illustreert de elegantie van de lineaire algebra. Maar het helpt ook om je antwoord te controleren.

Met xn de coefficienten en an de vectoren schrijf je de verglijking die jij hebt opgelost als:
x1a1 + x2a2 + x3a3 + x4a4 + x5a5 = 0

met s=1 en t=0 vindt je: -8/4a1-a3+a4=0
oftewijl: a4=8/4a1+a3 (je kunt simpel controleren of dit klopt)

en analoog met s=0 en t=1: a5=-133/665a2+133/665a3

Nu kun je niet alleen constateren dat de dimensie (hoogstens) drie is, maar ook dat a1, a2 en a3 een basis vormen.

Vervolgens kijk je naar de vergelijking: x1a1 + x2a2 + x3a3 = 0

Met jouw oplossing zie je dan meteen dat s = 0 en t = 0 en dus dat alle coefficienten nul zijn. Dus de basis a1, a2 en a3 is onafhankelijk. (persoonlijk zou ik dit nog wel willen controleren door de 3x4 vgl op te lossen)

os
dinsdag 27 maart 2007

©2001-2024 WisFaq