Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Booglengte

geachte heer/mevrouw,

Ik moet een simpele booglengte bepalen van y=ax+b van a naar b, het moet middels booglengte-formule worden uitgewerkt.
Het is simpel, maar ik zie het niet meer!
mijn uitwerking zover:
de afgeleide: (a2+1)^1/2
invullen in de formule s=$\int{}$(bovengrens=b,ondergrens=a)Sqrt[1+a2]dx, hieruit krijg ik dan -a+b als lengte.
normaal zou ik formule L=Sqrt[($\Delta$x)2+($\Delta$y)2] gebruiken, maar hier kom ik ook al niet meer uit!!

Kunt u mij helpen, het is simpel, maar ik zie het niet.....
bij voorbaat hartelijk dank.

gr.
moos

moos
Student hbo - zaterdag 24 maart 2007

Antwoord

hm, in de vgl van je rechte komen een a en b voor (y=ax+b) en je integratiegrenzen zijn (toevallig??) ook a en b. klopt dit?

Laten we anders even van de integratiegrenzen p en q. (qp)
de booglengte berekend via integratie is:
L=pòqÖ(1+(dy/dx)2)dx
= pòqÖ(1+a2)dx
= [xÖ(1+a2)]qp
= (q-p)Ö(1+a2)

normaal zou je, bij een rechte lijn, pythagoras gebruiken:
L=Ö((Dx)2+(Dy)2)
= Ö((q-p)2+(y(q)-y(p))2)
= Ö((q-p)2+({aq+b} - {ap+b})2)
= Ö((q-p)2+(aq-ap)2)
= Ö((q-p)2+a2(q-p)2)
= (q-p)Ö(1+a2)

Is het zo misschien weer wat duidelijker geworden?

groeten,
martijn

mg
zondag 25 maart 2007

 Re: Booglengte 

©2001-2025 WisFaq